British Passport
A former Kosovo Albanian refugee who fled the Balkans and came in England in fear for his life 11 years ago has been denied his first return home since –- because he could not spell his name in English.

Kujtim Hoxha, an ethnic Albanian, and his wife, Vjollca, abandoned their lives and possessions in Shtime, Kosovo, in 2000 to escape Serbian persecution. Mr Hoxha had already been blinded in one eye by a roadside bomb. His farm was later burnt to the ground.

Having lived ever since in Felling, Gateshead, they both gained British citizenship. They had hoped to fly home on Thursday to visit relatives including their daughter, who they have not seen in more than a decade, and grandchildren, some of whom they have never seen.

But when Mr Hoxha, 76, applied for a passport, his faceto- face interview, at Durham City’s passport office, was abandoned as he could not spell his name in English.

Relatives offered to translate, but officials refused and called off the interview, saying he must attend another appointment in Edinburgh, Leicester or Liverpool.

Source and whole article:
http://www.thenorthernecho.co.uk/news/9220011.Spelling_problem_stops_refugee_s_return_home/British Passport
Shqiptarit 76 vjecar me prejardhje nga Kosova, Kujtim Hoxhës, i cili së bashku me gruan e tij kishin ardhur në Britani si refugjatë para 11 viteve, nuk ju dha pasaporta britanike pasi që nuk kishte ditur të shkruante emrin e tij gjatë intervistës në zyren e pasaportave në Durham City.

Që nga ardhja në Angli ai se bashku me gruan e tij Vjollcën kane jetuar në Felling të Gateshead-it. Ata kanë shpresuar që të udhëtojnë për në Kosovë të ejnten që shkoi që të vizitojnë të afërmit përfshi vajzën e tyre, të cilën nuk e kanë parë më shumë se një dekadë, edhe nipërit dhe mbesat disa nga te cilët nuk i kanë parë kurrë.

Gruaja e Zt Hoxhës, Vjollca, ia kishte arritur të merrte pasaportën gjatë intervistës dhe ka udhëtuar për në vendlindje të ejnten, kurse Zt Hoxha pritet t’i bashkangjitet asaj me 8 shtator duke shpresuar se intervista tjetër për pasaportë do të shkoj mirë.

Burimi:
http://www.thenorthernecho.co.uk/news/9220011.Spelling_problem_stops_refugee_s_return_home/