Sot në Manchester Evening News u botua një artikull që iu kushtua 10 vjetorit të masakrës së familjes Bogujevci në Besianë (ish-Podjevë) të Kosovës dhe pesë të mbijetuarve të kësaj familje. Gazetari Garry McLaughtin viziton Besianën dhe në një video klip bashkangjitur në këtë artikull flet rreth këtij rasti.

Ai përshkruan rastin kur me 28 mars 1999 në një oborr të Besianën forcat serbe masakruan civilë e ndër ta shumë gra dhe fëmijë, derisa ata po strehoheshin nga vala e pastrimi etnik orkestruar nga serbët. Pesë fëmijë mrekullisht shpëtuan, kushërinjtë: Saranda, Jehona, Fatos, Genc dhe Lirije Bogujevci, edhe pse ishin të plagosur rëndë. Duke iu falënderuar ushtarëve britanikë ata u evakuuan në Manchester të Anglisë ku atje u shëruan.

Saranda e cila tash studion në universitetin e Manchester-it i tregon nxënësve nëpër shkolla rreth tmerreve të humbjes së shumë anëtarëve të familjes. Për nder të kësaj përkujdesjeje, që ajo dhe kushërinjtë e saj patën në Manchester, ata vendosën që të ndërtojnë një park në Besianë të quajtur Manchester Peace Park dhe me ndihmën e shoqatës bamirëse Manchester Aid to Kosovo (MaK) kjo ëndërr u realizua.

Projekti Manchester Peace Park filloi në vitin 2001 kur MaK kërkuan nga komuna e Podjevës për një copë toke dhe atyre iu dhanë 9 hektarë, një zonë kjo e cila ishte bombarduar rëndë gjatë luftës dhe që kërkonte restaurim.

Dhjetë vite me vonë dhe Saranda e cila tash është 24 vjeçe e zbuloi pllakën përkujtimore për ata që u vranë.

Së shpejti, me 16 prill në ora 20.00 do të shfaqet një dokumentar me emrin “Manchester to Kosovo – Ten Years”.

Më shumë në:
http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/s/1107314_peace_in_manchesters_name#submit-user-comment

%d bloggers like this: