Illyria celebrates its 20th anniversary

Illyria celebrates its 20th anniversary

Illyria, the Albanian-American newspaper, celebrated its 20th anniversary this Sunday on May 22nd with a gala event in Manhattan, New York. The 20th anniversary of the reestablishment of the diplomatic relations between Albania and the United States was also remembered.

It was probably the most massive gathering that the Albanians of America have ever had, with more than 800 people filling the main ballroom of Pasha Events at 490 Riverside Drive to its full capacity.

Illyria newspaper was founded 20 years, ago in 1991, in New York, to fill the need of the growing Albanian-American community for a modern newspaper. From its very start, Illyria became a valuable source of information and a common voice of the community.

This bilingual semi-weekly had the two-fold mission of keeping the Albanian-Americans in touch with their roots and traditions and with what was going on in the Balkans where they came from while on the other side, it helped to ease their integration in the American society, their organization as a community and promoted the distinguished individuals.

The interest on Illyria goes beyond the fringes of the community. It counts among its readership many US politicians and diplomats, scholars and human right activists, and people of various interests.

Especially during the troublesome years in the Balkans which affected Albanians in Albania, Kosovo, Macedonia, Montenegro and Presheva Valley, Illyria became a powerful voice of the truth. It spoke to the world on behalf of the oppressed people of Kosovo, revealed crucial facts, and educated people in Washington and elsewhere about the reality in the Balkans. Illyria promoted solutions which would guarantee long-term peace and progress for Albanians and their neighbors.

Illyria believes in explaining the Albanian world to its American readers and to explain America to Albanian immigrants and those in their countries of origin. Serving as a bridge between these two nations, Illyria newspaper epitomizes the strong connections and friendship between Albanians and Americans. Illyria has stood by America in every step of its history of the last two decades; it promotes the American dream and believes in the best principles that have made this country the greatest democracy in the world.

More:
http://www.illyriapress.com/20/index_en.html

 

 Illyria celebrates its 20th anniversary

Illyria celebrates its 20th anniversary

Gazeta shqiptaro-amerikane “Illyria” festoi para ca kohe, në Manhattan festën e 20-vjetorit të saj si edhe të 20-vjetorit të rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Shqipërisë.

Darka festive u kthye në një nga grumbullimet më masive në historinë e komunitetit shqiptar të Amerikës me mbi 800 vetë që mbushën në skaj të kapacitetit sallën më të madhe të mjediseve në përdorim të kompanisë së banketeve “Pasha Events” në Manhattan.

Po 20 vjet më parë u rilidhën marrëdhëniet diplomatike mes Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Presidenti i Shqipërisë Bamir Topi dekoroi gazetën “Illyria” me “Medaljen e mirënjohjes” me motivacionin “në shenjë nderimi e mirënjohje të thellë për këtë gazetë që ka për ideal të shenjtë në tërë përmbajtjen dhe veprimtarinë e saj shërbimin ndaj çështjes kombëtare, lirisë, prosperitetit dhe përparimit të popullit shqiptar”.

Kongresisti Eliot Engel bëri një deklaratë përshëndetëse për gazetën “Illyria” nga salla e Kongresit amerikan ku u kujtoi kolegëve të tij rolin e shqiptaro-amerikanëve në shoqërinë amerikane, miqësinë e fuqishme dhe tradicionale mes dy kombeve tona dhe rolin e gazetës “Illyria” për t’i përforcuar këto karakteristika.

Letra përshëndetëse gazetës i dërguan: shkrimtari i madh Ismail Kadare, ish presidenti amerikan George W. Bush, kryebashkiaku i New York-ut, Michael Bloomberg, biznesmeni dhe filantropisti Donald Trump, kryetari i Bronx-it, presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga etj.

Me shume ne:
http://www.illyriapress.com/20/index.html